Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΤΑ ΖΑΡΚΑΔΙΑ


Πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας βάζει εσπευσμένα στο στόχαστρο το ζαρκάδι. Η πρόταση κατατέθηκε στο ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο της έκδοσης της ρυθμιστικής απόφασης κυνηγίου για την περίοδο 2009-2010 και αφορά στην άρση της απαγόρευσης του κυνηγίου του ζαρκαδιού στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της λαθροθηρίας για το ζαρκάδι είναι πολύ έντονο και μειώνει δραματικά τους πληθυσμούς ακόμη και σε περιοχές που αποτελούν κατάλληλο βιότοπο.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καταθέτει τη διαφωνία και την έντονη αντίδρασή του καθώς:
- Οποιαδήποτε τοπική ή ευρύτερη ανάκαμψη και αύξηση του πληθυσμού δεν εξασφαλίζει την επάρκεια του είδους για τα φυσικά οικοσυστήματα.
- Απεναντίας, με δεδομένη τη μείωση της παραδοσιακής κτηνοτροφίας και του κτηνοτροφικού κεφαλαίου στις ηπειρωτικές ορεινές περιοχές, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της ενίσχυσης και αύξησης των πληθυσμών των οπληφόρων θηλαστικών στα ορεινά οικοσυστήματα.
- Σε χώρες που επιτρέπεται το κυνήγι του ζαρκαδιού, θα πρέπει να τονιστεί, πως υπάρχουν παράλληλα και μεγάλοι πληθυσμοί ελαφιών. Στην Ελλάδα ο οικολογικός θώκος του ελαφιού παραμένει κενός εδώ και δεκαετίες εξαιτίας της εξοντωτικής θήρευσής του. Η εξαφάνιση του ελαφιού από τα ελληνικά δάση, αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τη συνέχιση της προστασίας του ζαρκαδιού.
- Επιπλέον, η πιθανή έναρξη του κυνηγίου του ζαρκαδιού, θα αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου μικρών αρκούδων, με τρόπο ανάλογο με τη μέθοδο της παγάνας κατά το κυνήγι του αγριογούρουνου και τη δυσκολία αναγνώρισης των ειδών, λόγω κακής ορατότητας στην πυκνή βλάστηση.
- Τέλος, και επειδή το ζαρκάδι είναι το κυριότερο μεγάλο θηλαστικό στην Ελλάδα που αποτελεί φυσική τροφή για το λύκο. Τα μεγάλα προβλήματα με τις ζημιές από το λύκο στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο επιβάλλουν τη συνέχεια στο καθεστώς της απαγόρευσης του κυνηγίου του ζαρκαδιού στην Ελλάδα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει ήδη εκφράσει επίσημα την αντίθεσή του με επιστολή προς τη Διεύθυνση Αισθητικών Δρυμών και Θήρας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου, Φλώρινας, Καστοριάς, οι Σύλλογοι Αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων Αμυνταίου, οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων Φλώρινας και Κοζάνης, που ενημερώθηκαν σχετικά από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, υποστηρίζουν και ενδυναμώνουν το αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για διατήρηση της ισχύουσας απαγόρευσης κυνηγίου του ζαρκαδιού.

Καλούμε τις Κτηνοτροφικές Ενώσεις και Συνεταιρισμούς σε όλες τις περιοχές που ζει ο λύκος, να υποστηρίξουν την αντίδραση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ώστε έγκαιρα να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο απόφασης που θα επιτρέψει την εξόντωση των ζαρκαδιών.

1 σχόλια:

Γιαγκουλας.Φ. είπε...

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010 Αναρτηθηκε απο ΛΕΥΤΕΡΙΑ
Ο ανθρώπινος νόμος της ζούγκλας...
thumb
Από το Στραβόξυλο
Στην Ελλάδα του 2010 υπάρχουν τόσο πολλά πράγματα για να αγανακτήσει και να ντραπεί κάποιος, που ίσως το παρακάτω θέμα να φανεί εντελώς ασήμαντο. Ασήμαντο σε μια κοινωνία που ζει στο φόβο, στο άγχος, στην οργή, στη λαμογιά. Σε μια κοινωνία που σιγά σιγά μετατρέπεται σε ζούγκλα και που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ζώα.
Και βέβαια σε μια τέτοια κοινωνία τι ευαισθησία να περιμένει κάποιος για τα ίδια τα ζώα; «Καμία» είναι η «αυτονόητη» απάντηση… Γι αυτό και στην Ελλάδα του 2010 ένας θηροφύλακας με ευαισθησία, που βρήκε ένα τραυματισμένο ζαρκάδι στην Πτολεμαϊδα, δεν μπόρεσε να βρει καμία «αρμόδια» αρχή να το βοηθήσει…
Το δασαρχείο Κοζάνης δήλωσε αναρμόδιο, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Καστοριάς δήλωσε ανήμπορη και η Κτηνιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δήλωσε ότι απολυμαίνεται και δεν δύναται…
Στην Ελλάδα του 2010 κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε ένα τραυματισμένο ζαρκάδι… Γιατί στην Ελλάδα του 2010 κανείς δεν θέλει να θυμάται ότι ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από το πώς αντιμετωπίζει τα παιδιά, τους φυλακισμένους και τα ζώα…

ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΙΣΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥ....
ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΟΤΑ....

Γραψτε στο Google Γιαγκουλας.Φ. 'η' Οκολογικα προβληματα στα βουνα Πιερια Ολυμπος

Θοδωρος