Παρασκευή 16 Μαΐου 2008


Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έστειλε το Σάββατο το πρώτο κομβόι του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μυανμάρ από τη γειτονική Ταϊλάνδη, ενώ η αερομεταφορά των περίπου 100 τόνων με επειγόντως αναγκαίες προμήθειες για προσωρινά καταλύματα ξεκίνησε από το Ντουμπάι.

Το κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια από την Ταϊλάνδη μεταφέρει περισσότερους από 20 τόνους με σκηνές και πλαστικά καλύμματα σε περίπου 10.000 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι από την καταστροφή.
Στην περιοχή Μάε Σότ στη βορειοδυτική Ταϊλάνδη το Σάββατο, τα δύο φορτηγά της Υ.Α. που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν ομαλά τη γέφυρα της Φιλίας και πέρασαν στη Μυανμάρ στη 1.07μ.μ.τοπική ώρα, μετά από συνοπτικό έλεγχο των εγγράφων στα σύνορα. Υπάλληλοι της Υ.Α. υποδέχθηκαν τα φορτηγά στην πλευρά της Μυανμάρ και θα εποπτεύσουν τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας σε φορτηγά της χώρας συνοδεύοντας το κομβόι στη Γιανγκόν. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα εμπόδιο. Εν τω μεταξύ, νωρίς το Σάββατο, η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε την αερομεταφορά 100 τόνων με προμήθειες για προσωρινά καταλύματα από τις αποθήκες της στο Ντουμπάι προς τη Γιαγκόν. Η πρώτη από τις 3 προγραμματισμένες πτήσεις, που μετέφερε 33 τόνους βοήθειας, αναχώρησε με αεροπλάνο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, το Σάββατο το πρωί, και αναμένεται να φτάσει στη Γιαγκόν στις 6.12 μ.μ. τοπική ώρα. Οι υπόλοιπες πτήσεις της Υ.Α. είναι προγραμματισμένες για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η πτήση του Σαββάτου μετέφερε 4.500 πλαστικά καλύμματα, 17.000 κουβέρτες και πάνω από 1000 σετ με κουζινικά σκεύη.
Η Ύπατη Αρμοστεία εστιάζει στην παροχή προσωρινού καταλύματος ως μέρος της συλλογικής προσπάθειας του ΟΗΕ να βοηθήσει τα θύματα του κυκλώνα που την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψε το δέλτα του ποταμού Ιραγουάντι στη Μυανμάρ και περιοχές της πόλης Γιαγκόν. Στα θύματα του κυκλώνα συγκαταλέγονται και περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι που υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τα σπίτια τους. Αντιδρώντας άμεσα, η Υ.Α. στη Μυανμάρ αγόρασε μουσαμάδες αξίας 50.000 δολαρίων, κονσέρβες και μπισκότα για να διανείμει στις πληγείσες περιοχές.

Στη γειτονική Ταϊλάνδη η Υ.Α. επιστράτευσε τα υπάρχοντα αποθέματα υλικών για τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων που προορίζονταν για προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα Ταϊλάνδης- Μυανμάρ. Επίσης άδειασε τις αποθήκες της Υ.Α. στις περιοχές Καντσαναμπούρι και Μάε Χόνγκ Σον, βορειοδυτικά της χώρας. Φορτηγά ξεκίνησαν να μεταφέρουν τέντες και πλαστικά καλύμματα την Παρασκευή, με προορισμό την πόλη Μάε Σοτ στα σύνορα της χώρας, όπου έφτασαν αργά χθες το βράδυ μετά από πολύωρη διαδρομή σε ορεινούς και δύσβατους δρόμους. Η βοήθεια θα μπορούσε να είχε καθυστερήσει στο Μάε Σοτ, καθώς οι τελωνειακοί σταθμοί και στις δυο πλευρές των συνόρων είναι κλειστοί τα σαββατοκύριακα. Όμως, η Υ.Α. κατάφερε έπειτα από διαπραγματεύσεις με κυβερνητικά στελέχη της Ταϊλάνδης και της Μυανμάρ να ανοίξουν κατ’ εξαίρεση οι τελωνειακοί σταθμοί για να επιτρέψουν στα εφόδια να εισέλθουν στη Μυανμάρ. Η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Υ.Α. θα παραδοθεί στην Επιτροπή Διαχείρισης Καταστροφών, για να διανεμηθεί υπό την εποπτεία της Υ.Α.

Στα 6 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα φτάσει το κόστος της επιχείρησης για την Ύπατη Αρμοστεία. Η Οργάνωση του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει διεθνείς εκκλήσεις σε κυβερνήσεις και πολίτες για τη συγκέντρωση του ποσού. Το υλικό που ήδη διατίθεται θα λείψει από άλλους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας στην περιοχή που το έχουν επίσης ανάγκη. Το Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας απευθύνει επείγουσα έκκληση στους συμπολίτες μας για ενίσχυση αυτής της διεθνούς προσπάθειας. Κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη! Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Τομέα Ανάπτυξης Πόρων στο 210 6726296.

Αριθμοί Λογαριασμού:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 139/920033-95
ALPHA BANK 101-00-2002055436

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με: Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org, Σοφία Κουτσού, Αναπληρώτρια Βοηθός Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: koutsou@unhcr.org.

Δικτυακός Τόπος : http://www.unhcr.gr/