Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007
Η έκθεση του ζωγράφου Παύλου Σάμιου στο μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μοναδικό εικαστικό ενδιαφέρον, καθώς ο θεατής αντικρίζει μια μικρογραφία του “atelier” του καλλιτέχνη, όπου έργα - σταθμοί εξιστορούν την πορεία του εικαστικού από το 1970 μέχρι σήμερα. Μια έκθεση τολμηρή την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη, η οποία αποκαλύπτει τον ανεξάντλητο χαρακτήρα του καλλιτέχνη-δημιουργού, τον συμβολισμό και το κριτικό πνεύμα της ζωγραφικής του. Έργα που φανερώνουν την αγάπη του για τους δασκάλους του, έργα επηρεασμένα από τα εικαστικά δρώμενα του Παρισιού, έργα ρήξης με το παρελθόν, έργα απόκρυφα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη συνθέτουν το πολυποίκιλο υλικό της έκθεσης. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα τονίζει η επιμελήτρια, κατέχουν τα έργα όπου ο Σάμιος διαπραγματεύται να επανερμηνεύει παλαιότερη θεματογραφία εμπλουτίζοντας την με νέους συμβολισμούς και τεχνικές.
2 σχόλια:
Φανταστικός ζωφράφος και πρέπει να πάμε όλοι να δούμε την έκθεση και να συνδιάσουμε την επίσκεψη με επίσκεψη στην έκθεση με έργα του Νίκου Εγγονόπουλου που γίνεται επίσης στο Μπενάκη στην Πειραιώς.
Μαρίνα Γρ.
Ναι, να ζητήσουμε από τον Διευθυντή μας να πάμε σχολική (σχολείο δεν είμαστε άλλωστε?) εκδρομή (το 15μελές να κλείσει λεωφορείο, η μαμάδες να ετοιμάζουν τα κεφτεδάκια, μουσική για τη διαδρομή ποιος θα φέρει?, κ.λ.π., κ.λ.π.) – μήπως πρέπει να φέρουμε και κανένα «χαρτί» υπογεγραμμένο από τους κηδεμόνες μας? Και μετά να πάμε και από την Ακρόπολη - όλα τα σχολεία το κάνουν…
Χωρίς πλάκα πάντως, καλό θα ήταν να οργανώναμε ΚΑΙ τέτοιες ομαδικές εκδηλώσεις – θα είχε πολλαπλό όφελος τόσο στον κάθε έναν από εμάς προσωπικά όσο και στο σύνολό μας ως ομάδα του ALBA. Δεν λέω, καλές οι – τόσο δημοφιλείς μεταξύ των συναδέλφων - επισκέψεις στα «πολιτιστικά κέντρα» της παραλιακής ή της Πειραιώς-Ιεράς Οδού, κ.λ.π., αλλά καλό θα ήταν να διαφοροποιήσουμε και λίγο τα πολιτιστικά - ή «πολιτιστικά» - ενδιαφέροντά μας…
Αριστοτέλης Α.
Δημοσίευση σχολίου