Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ποιος αλήθεια μπορεί να έχει σαν μότο τη φράση: ‘Ας σβήσουμε την πείνα απ’ τον χάρτη’; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα φιλόδοξο ίδρυμα. Σε μια εποχή που κανείς σχεδόν δεν χαρίζει, υπάρχει μια «τράπεζα» που κάνει αυτό ακριβώς: βοηθάει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης προσφέροντάς τους αυτό που λέμε «ένα πιάτο φαΐ». Σε μια εποχή που οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες σπανίζουν ή περνούν απαρατήρητες, τέτοιες προσπάθειες πρέπει να τυγχάνουν έντονης προβολής για να μπορούν να βρουν μιμητές και υποστηρικτές. Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε στην Ελλάδα αυτή η κίνηση πριν από αρκετά χρόνια και οδήγησε στην σίτιση χιλιάδων συνανθρώπων μας.


Η ελληνική 'Τράπεζα Τροφίμων-Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας' ιδρύθηκε το 1995 (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 540/21.10.95), με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Ως κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που έχει αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης. Λειτουργεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πως λειτουργεί;

Με την εργασία 38 μόνιμων εθελοντών και εθελοντριών:
• Συγκεντρώνει δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλα είδη, σε καλή κατάσταση και ποιότητα. Δεν πρόκειται για ληγμένα προϊόντα. Επίσης συγκεντρώνονται είδη υγιεινής και απορρυπαντικά.

• Όλα διανέμονται δωρεάν σε δήμους που έχουν συσσίτια, σε ιδρύματα με περιορισμένους πόρους, που φιλοξενούν ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ορφανά παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγους και άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Επίσης, βοηθά ενορίες που προσφέρουν συσσίτια σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.
• Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη τα φορτηγά των δήμων και των Ιδρυμάτων παραλαμβάνουν τρόφιμα από τις εγκαταστάσεις της Τράπεζας.
• Διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, όπου οι πελάτες των καταστημάτων αγοράζουν και προσφέρουν τρόφιμα για τους σκοπούς της Τράπεζας Τροφίμων.

Υποστηρικτές – Δωρητές


Η Τράπεζα Τροφίμων δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τους στόχους της χωρίς την γενναιόδωρη στήριξη των υποστηρικών και δωρητών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται βιομηχανίες, εταιρείες διανομών, σούπερ μάρκετ, οργανισμοί και ιδιώτες. Αν κάποιος ιδιώτης θέλει να κάνει κάποια δωρεά μπορεί να επικοινωνήσει με την Τράπεζα. Γίνονται δεκτά ακόμα και λίγα τρόφιμα.

Δαπάνες λειτουργίας

Τα λειτουργικά έξοδα της ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων καλύπτονται από δωρεές . Δεν επιβαρύνεται καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός της Τράπεζας Τροφίμων ελέγχεται και εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.traptrof.gr

* H είδηση στάλθηκε από την συνάδελφο Νατάσα Μιτόγλου