Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Καλά τα νέα για τη μικρή Άρτεμις!


Μετά από 40 ημέρες νοσηλείας της στο Κέντρο Περίθαλψης της MOm στην Αλόννησο, η Άρτεμις, η νεογέννητη ορφανή φώκια που βρέθηκε στη Λέρο στις 10 Δεκεμβρίου, ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή που της δίνεται και παρουσιάζει σημάδια σταθερότητας.

Τα τελευταία νέα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, καθώς όλα δείχνουν ότι η νεαρή Άρτεμις έχει προσαρμοστεί πλήρως στο καθημερινό πρόγραμμα περίθαλψής της και προετοιμάζεται για την φάση επανένταξης της η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Η 2 μηνών Monachus monachus ζυγίζει σήμερα 28 κιλά και έχει μήκος 1,20 εκατοστά. Τρώει 5 φορές την ημέρα και σταδιακά η Ομάδα της MOm της αλλάζει την τροφή σε στερεή δίνοντάς της φιλέτα τόνου και ζωντανά ψάρια προκειμένου να μάθει να κυνηγάει την τροφή της μόνη της.

Έχει αποκτήσει σχεδόν σε όλο της το σώμα τρίχωμα νεαρού ζώου, ενώ η καθημερινή της ευχαρίστηση είναι να κολυμπάει όσες ώρες μπορεί περισσότερο στην πισίνα του Κέντρου. Κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της φωνάζοντας πολύ και δυνατά και σύμφωνα με την Ομάδα της MOm, είναι η πιο ζωηρή φώκια που έχει περάσει ποτέ από το Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Μεσογειακής φώκιας.

Στην προσπάθεια διάσωσης και περίθαλψης της Άρτεμις, βρέθηκε από την αρχή κοντά στη MOm η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στα πλαίσια του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί, υποστηρίζει τα τελευταία 15 χρόνια με συνέπεια την προστασία του πιο απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης.

Σημαντική βοήθεια προσφέρουν παράλληλα και οι εθελοντές της MOm, των οποίων η συμμετοχή αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχημένη πορεία της μικρής Monachus monachus.

Η διάσωση και περίθαλψη της νεογέννητης ορφανής φώκιας πραγματοποιείται με βάση διεθνή πρωτόκολλα από εκπαιδευμένους συνεργάτες της MOm, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-ΦΥΣΗ «MOFI».