Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008
Σάββατο 17 Οκτωβρίου οι βιολόγοι της MOm πραγματοποιώντας νεκροψία σε Μεσογειακή φώκια βρίσκονται μπροστά σε άλλη μία περίπτωση ηθελημένης θανάτωσης. Η νεαρή αρσενική Μεσογειακή φώκια, που βρέθηκε νεκρή στο λιμάνι της Μήλου, είχε δεχτεί θανατηφόρο πλήγμα από κυνηγετική καραμπίνα. Το μονόβολο βλήμα που βρέθηκε σφηνωμένο στο στέρνο, είχε διαπεράσει τον δεξί πνεύμονα και το περικάρδιο, προκαλώντας το θάνατο του ζώου.
Κρίνοντας από την κατάσταση αποσύνθεσης, οι βιολόγοι της MOm εκτιμούν ότι η Mοnachus monachus πυροβολήθηκε την προηγούμενη μέρα. Με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, το ζώο φαίνεται να δέχτηκε την επίθεση μέσα στον Κόλπο του Αδάμαντα, στη Μήλο. Για το περιστατικό της θέασης του νεκρού ζώου, το οποίο είχε ξεβραστεί δίπλα σε μια παιδική χαρά, η MOm ενημερώθηκε από τις τοπικές λιμενικές αρχές το απόγευμα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου.
Αυτό είναι το τρίτο εξακριβωμένο περιστατικό ηθελημένης θανάτωσης που καταγράφει η MOm από τις αρχές του έτους, πραγματοποιώντας την 8η κατά σειρά νεκροψία σε Μεσογειακή φώκια στον ελλαδικό χώρο.
Στα πλαίσια της προσπάθειας να εξαλειφθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, η MOm ζήτησε από τις λιμενικές αρχές Μήλου να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο για τη μεταφορά όπλων σε σκάφη, η οποία αποτελεί ενέργεια ούτως ή άλλως παράνομη ενώ ενημέρωσε και τον τοπικό αλιευτικό σύλλογο για το συμβάν.
Η Μεσογειακή φώκια Monachus monachus είναι ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη. Στη χώρα μας φιλοξενείται ο μισός από τον εναπομείναντα παγκόσμιο πληθυσμό του είδους, ο οποίος ανέρχεται σε μόλις 500 με 600 άτομα. Κι ενώ η Monachus monachus προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, η ηθελημένη θανάτωση παραμένει μία από τις βασικές απειλές για την επιβίωση του σπάνιου αυτού θαλάσσιου θηλαστικού. Από τις 20ετείς και πλέον μελέτες της MOm, έχει προκύψει ότι το 50% των ενήλικων φωκών που έχουν βρεθεί νεκρές έχουν πέσει θύματα ηθελημένης θανάτωσης.
Για την αντιμετώπιση της απειλής της ηθελημένης θανάτωσης η MOm υλοποιεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFΕ “MOFI”(http://www.mofi.gr/), μέσα στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιείται έρευνα για την αλληλεπίδραση φώκιας-αλιείας καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία τοπικές αλιευτικές κοινότητες.
Αν δείτε ζωντανή, τραυματισμένη ή νεκρή Μεσογειακή φώκια, καλέστε άμεσα τη ΜΟm στο
210 52 22 888 και ενημερώστε τις τοπικές λιμενικές αρχές.
Ετικέτες Help The Animals in GR
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου