Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν το 12ο Διεθνή Διαγωνισμό
«LUIS VALTUENA» για το Βραβείο Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας

…δηλώστε συμμετοχή μέχρι 5 Νοεμβρίου!

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2008. Ο διεθνής Διαγωνισμός Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας «Luis Valtuena» συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια ζωής. Σήμερα, ο διαγωνισμός αυτός έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο ως ένας θεσμός που αφορά στην ανθρωπιστική φωτογραφία. Οι Γιατροί του Κόσμου (ισπανική αντιπροσωπεία), με τη διοργάνωση του διαγωνισμού στοχεύουν στη διάδοση των ανθρωπιστικών αξιών και της αλληλεγγύης μέσω της φωτογραφίας αλλά και, στη χρήση της φωτογραφίας ως μαρτυρίας και καταγγελίας της κατάστασης που βιώνουν οι πιο ευπαθείς πληθυσμοί.

Ο διεθνής Διαγωνισμός Ανθρωπιστικής Φωτογραφίας «Luis Valtuena» διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη των Luis Valtuena, Flors Sirera, Manuel Navarrese Madrazo και Mercedes, όλοι τους εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου οι οποίοι δολοφονήθηκαν ενώ εργάζονταν σε ανθρωπιστικές αποστολές της οργάνωσης στη Ρουάντα το 1997 και, τη Βοσνία το 1995. Ο Luis Valtuena ήταν επαγγελματίας φωτογράφος και εργαζόταν ως ρεπόρτερ για το φωτογραφικό πρακτορείο Cover· για το λόγο αυτό και το βραβείο φέρει τ’ όνομά του.

Τα βραβεία των νικητών

Το πρώτο βραβείο του 12ου Διαγωνισμού περιλαμβάνει μία υποτροφία 8.000€. Το ποσό αυτό θα δοθεί στο νικητή για την κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση ενός ειδησεογραφικού, φωτογραφικού ρεπορτάζ, το οποίο θα καθοριστεί από τους Γιατρούς του Κόσμου. Επίσης, θα δοθεί βραβείο 1.000€ στους φωτογράφους που θα καταφέρουν να φθάσουν ως την τελική φάση του διαγωνισμού, ενώ θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα επίσκεψης μίας αποστολής των ΓτΚ.

Στο 12ο Διαγωνισμό, οι Γιατροί του Κόσμου θα απονείμουν και δύο Ειδικά Βραβεία των 1.500€ για την καλύτερη φωτογραφία (ή τη σειρά φωτογραφιών) που αφορά:
- στην ενσωμάτωση των μεταναστών σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη
- στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

Αναμφίβολα, η εικόνα ή η θεματική σειρά που θα βραβευτεί, θα είναι αυτή που θα σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο το φαινόμενο της μετανάστευσης, την ενσωμάτωση των μεταναστών και την οικοδόμηση μιας καινούργιας Ευρώπης που ενσωματώνει διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς. Επίσης, η καλύτερη φωτογραφία που θα καταδεικνύει τον αντίκτυπο των κλιματικών αλλαγών στην ανθρώπινη υγεία τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και στις αναπτυγμένες χώρες.

Από το σύνολο των έργων που θα συγκεντρωθούν με αφορμή το συγκεκριμένο διαγωνισμό, οι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεγούν για να παρουσιαστούν –μαζί με τις βραβευμένες- σε μια έκθεση που θα ταξιδέψει στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες.

Όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι κάθε εθνικότητας. Οι φωτογραφίες θα πρέπει προσεγγίζουν την ανθρωπιστική δράση, τη διεθνή συνεργασία και/ή τον κοινωνικό αποκλεισμό (παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, ένοπλες συρράξεις, φυσικές καταστροφές, πρόσφυγες και μετανάστες). Επίσης, οι φωτογραφίες μπορούν να απεικονίζουν δράσεις αλληλεγγύης που έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός δικαιότερου κόσμου.

Για να δείτε μία αναδρομική έκθεση με τα έργα των νικητών των 11 προηγούμενων διαγωνισμών μπείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα:
www.medicosdelmundo.org/luisvaltuena.

Για περισσότερες πληροφορίες 210 3213 150 /6943 290023 (Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου), e-mail: pressoffice@mdmgreece.gr/ www.mdmgreece.gr