Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008

Ορφανή Μεσογειακή φώκια στη Λέρο


Μια ορφανή Monachus monachus βρέθηκε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στη Λέρο να παλεύει για τη ζωή της. Αφυδατωμένο, κουρασμένο και με εμφανή τραύματα στο κεφάλι και τα πτερύγια, το θηλυκό νεογέννητο φωκάκι εντοπίστηκε από τον Αντιδήμαρχο Λέρου στην παραλία του Μπλεφούτη στα βόρεια του νησιού. Αμέσως, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο και με τις οδηγίες της ΜΟm το μικρό ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος, αφού μετά από ώρες αναμονής η μάνα δεν εμφανίστηκε.

Η MOm κατέφθασε στο νησί την επόμενη μέρα όπου διαπίστωσε την άσχημη κατάσταση της μόλις 10 ημερών φώκιας ενώ της έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Αυτήν τη στιγμή, η μικρή Monachus monachus βρίσκεται στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας της MOm στην Αλόννησο όπου της χορηγείται ορός κατά της αφυδάτωσης. Στόχος είναι να ξεκινήσει σταδιακά η χορήγηση ψαροπολτού και να ολοκληρωθούν οι πρώτες εξετάσεις.

Η διάσωση και περίθαλψη της νεογέννητης ορφανής φώκιας πραγματοποιείται με βάση διεθνή πρωτόκολλα από εκπαιδευμένους συνεργάτες της MOm, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος MOFI.

Στην διάσωση της μικρής φώκιας ήταν καταλυτική και η στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια, στα πλαίσια του προγράμματος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζει ενεργά τις δράσεις διάσωσης και περίθαλψης του απειλούμενου είδους της Monachus monachus που ζει και αναπαράγεται σχεδόν πια μόνο στις ελληνικές θάλασσες…

Η MOm ευχαριστεί το Λιμεναρχείο Λέρου και τους τοπικούς υποστηρικτές της για την σημαντική συμβολή τους στη διάσωση της μικρής φώκιας.