Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

Η διαδικτυακή καμπάνια με σύνθημα «Πείτε ΟΧΙ στην Βία κατά των Γυναικών» είναι μια παγκόσμια προσπάθεια του Αναπτυξιακού Ταμείου του ΟΗΕ για τις γυναίκες (UNIFEM) για το τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

Στην Ελλάδα, το UNIFEM συνεργάζεται με την HumanAid γι’αυτή την πρωτοβουλία που σαν στόχο έχει να αποδείξει ότι υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο κίνημα ανθρώπων που υψώνουν τη φωνή τους και απαιτούν ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις παντού. Οι συμμετέχοντες προσθέτουν τα ονόματά τους σε ένα βιβλίο του Internet στο http://www.saynotoviolence.org/ ή στο http://www.humanaid.gr/ ως έκφραση της δημόσιας στήριξης και πρόσκληση για δράση. Η διεθνής αυτή καμπάνια αναπτύχθηκε για να τροφοδοτήσει τις προσπάθειες που κάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-Μoon για το ίδιο θέμα.

ΓΙΑΤΙ: Μία στις τρεις γυναίκες στο κόσμο κακοποιείται κατά τη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με τα στοιχεία του Unifem. Είτε πρόκειται για ξυλοδαρμό, είτε για εξαναγκασμό σε σεξουαλική επαφή, είτε για ενδοοικογενειακή βία, είτε για κακοποίηση άλλης μορφής, η βία κατά των γυναικών είναι μια από τις πλέον σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Μια ζωή χωρίς βία είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας.
ΠΟΙΟΣ: Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, διάσημη ηθοποιός, Nicole Kidman είναι η εκπρόσωπος της καμπάνιας. "Έχω δεσμευθεί να ενισχύσω τις φωνές των γυναικών και των κοριτσιών που υπήρξαν θύματα βίας και κακοποίησης. Γι'αυτό ήμουν η πρώτη που προσέθεσα το όνομά μου για αυτή τη σημαντική εκστρατεία. Σας προσκαλώ να προσθέσετε το όνομά σας δίπλα στο δικό μου για να πούμε όλοι μαζί «όχι» στη βία κατά των γυναικών. Ας γνωρίζουν οι διασωθείσες από τη βία, ότι δεν είναι μόνες τους, ότι μπορούν να υπολογίζουν σε μας". - Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του UNIFEM, Nicole Kidman
ΣΤΟΧΟΙ: 1. Ο στόχος είναι 1.000.000 υπογραφές. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 239.000 υπογραφές. Η εκστρατεία λήγει στις 25 Νοεμβρίου 2008, ημερομηνία κατά την οποία οι υπογραφές θα παραδοθούν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-Μoon με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
2. Αποδεδειγμένη ευρεία δημόσια υποστήριξη για την ανάληψη δράσεων και χρηματοδότηση προγραμμάτων για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ:
• Υπογράφοντας με αυτόν τον δημόσιο τρόπο, οι πολίτες δείχνουν στις κυβερνήσεις τους, ότι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών πρέπει να γίνει βασικό μέλημα και να υποστηριχτούν λύσεις.
• Γυναίκες που κακοποιήθηκαν μαρτυρούν ότι είναι σημαντικό για αυτές να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνες τους και ότι η υπόθεση τους προασπίζεται από ανθρώπους παντού.
• Η εκστρατεία της μεγάλης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από το Internet στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα με λύσεις.
• Η δημόσια υποστήριξη δίνει βάρος στην συγκέντρωση πόρων για προγράμματα και υπηρεσίες για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
• Κάθε όνομα καθιστά σαφές ότι ο τερματισμός της βίας είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοιάζονται αρκετά ώστε να στείλουν το μήνυμα.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκστρατείας στην Ελλάδα είναι ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA TV, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Αθήνα 9.84 , Μελωδία FM η εφημερίδα City Press, και τα περιοδικά Madame Figaro, Shape.
Λίγα λόγια για το UNIFEM
Το UNIFEM, οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε καινοτομικά προγράμματα και στρατηγικές για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Τοποθετώντας την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών του, το UNIFEM εστιάζει τις δραστηριότητές του σε τέσσερις στρατηγικούς τομείς: (1) τη μείωση της φτώχειας που προέρχεται από την ανισότητα των φύλων, (2) τερματισμός της βίας κατά των γυναικών, (3) αναστροφή της εξάπλωσης του HIV / AIDS μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών, και (4) την επίτευξη της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε περιόδους ειρήνης όσο και πολέμου. http://www.unifem.org/